JOHANNES PASSION

Johann Seb. Bach
(° 1685 - † 1750)


(bew. Robert Schumann)

Bach schreef de Johannes-Passion (BWV 245) in 1742 in drie maanden tijd. De eerste uitvoering onder leiding van Bach zelf vond plaats op Goede Vrijdag 7 april in de Nicolaïkirche in Leipzig, met een klein koor en een enkelvoudig bezet orkest. De Matthäus Passion, die Bach een paar jaar later schreef, is langer en meer beschouwend; de Johannes Passion is dramatischer. In het evangelie volgens Johannes wordt de kruisiging van Jezus als een verlossing beschouwd; het lijden van Christus krijgt bij Johannes minder nadruk. Terwijl de Matthäus Passion in diepe rouw eindigt over Christus’ sterven, eindigt de Johannes Passion juist met een jubelend koraal. Robert Schumann maakte in 1851 van dit fascinerende werk een respectvolle bewerking.


DatumVrijdag 12 april 2019
Aanvang19.00 uur
SolistenRaoul Steffani (Christus)
Andreas Post (Evangelist)
Judith van Wanrooij (sopraan 1)
Myriam Arbouz (sopraan 2)
Florieke Beelen (alt)
Tyler Duncan (bas)
KoorConsensus Vocalis
OrkestOrkest van het Oosten
DirigentEd Spanjaard

Speciaal voor deze bijzondere uitvoering worden in de basiliek beeldschermen geplaatst, zodat iedereen, ook bezoekers op een luisterplaats, kan zien wat er op het podium gebeurt.

LEZING
Op zaterdag 6 april om 16.00 uur verzorgt Toon Ottink, oud-conservatoriumdocent èn lid van het koor Consensus Vocalis, in het Koetshuis te Oldenzaal een lezing over deze bijzondere uitvoering van de Johannes Passion. De entreeprijs bedraagt € 7,50 (incl. consumptie). De lezing duurt ongeveer anderhalf uur. Vanwege het 35-jarig jubileum van de Stichting Matthäus Passion Twente zal tijdens de lezing tevens een eerste exemplaar van het jubileumprogrammaboek aan burgemeester Welman worden aangeboden.