CONSENSUS VOCALIS

Consensus Vocalis is midden jaren tachtig ontstaan op initiatief van de Stichting Twentse Matthäus Passion te Oldenzaal met als doel het jaarlijks uitvoeren van de 'Matthäus Passion'. Later werd het koor ook ingezet voor de uitvoeringen van het 'Weihnachtsoratorium' van Bach in Oldenzaal.

Consensus Vocalis heeft steeds met belangrijke dirigenten en repetitoren gewerkt: Jos van Veldhoven, Hans van den Hombergh, Daniël Reuss en anderen.

Vooral sinds het aantreden van Klaas Stok als repetitor - 1996 - en de ongeveer gelijktijdig - 1997 - begonnen samenwerking met het Combattimento Consort Amsterdam o.l.v. Jan Willem de Vriend heeft het koor zich ontwikkeld tot een veelzijdig koor, dat samenwerkt met verschillende orkesten en ook concerten buiten de regio Twente, Amsterdam, Utrecht, Deventer, Naarden, Zagreb.

Nog altijd is Consensus Vocalis een projectkoor: voor elke productie wordt het koor opnieuw samengesteld op basis van het aantal benodigde zangers. Het gaat hierbij om afgestudeerde musici, conservatorium studenten zang, en een aantal zeer goede amateurs.

Met het aldus samengestelde koor wordt een beperkte periode hard gerepeteerd en na de uitvoeringen gaat ieder koorlid in muzikale zin weer zijns weegs.