PLECHELMUSPROCESSIE OP 11 JULI 2004

Voor het eerst sinds 1945 jaar trok op zondagmiddag 11 juli om 16.00 uur weer een Plechelmusprocessie door de binnenstad van Oldenzaal. De plechtige rondgang was het hoogtepunt van een serie activiteiten waarmee de stad het jaarfeest van Sint Plechelmus vierde.

In het begin van de achtste eeuw verkondigde Plechelmus als missionaris het katholieke geloof in het Oosten van Nederland. Hij stierf waarschijnlijk in de tweede helft van de 8ste eeuw en werd begraven in Sint Odiliënberg. Toen bisschop Balderik in 954 in Oldenzaal een nieuwe stenen kerk aan Plechelmus wijdde, werden zijn relieken van Utrecht naar Oldenzaal
overgebracht. Sinds enkele eeuwen
worden deze relieken bewaard in een zeer fraai borstbeeld van de H. Plechelmus.

Hoewel het weer zondags een groot deel van de dag instabiel en vochtig was geweest, bleef het in de tweede helft van de middag gelukkig droog.

De kostbare reliekschrijn van de patroonheilige van Oldenzaal werd in het midden van de processie door vier acolieten van de Plechelmusparochies uit Rossum, Deurningen, Saasveld en De Lutte meegedragen. Ook de pastores van deze parochies liepen mee in de ommegang.

De deelnemers aan de processie zongen verschillende Maria-liederen en het Plechelmus-lied en werden daarbij door de harmonie Caecilia uit Saasveld begeleid.

In de optocht werd ook een aantal vaandels meegevoerd. Bovendien droegen enkele 'bruiden' een beeltenis van de H. Maagd Maria mee.

Verder liepen zo'n 500 over het algemeen oudere gelovigen mee in de processie, gadegeslagen door een ongeveer even groot aantal belangstellenden. De meesten hadden nog nooit een dergelijke processie in Oldenzaal meegemaakt.

De langgerekte stoet volgde dezelfde route als in 1945: vertrek vanuit de zij-ingang van de basiliek, over de Ganzenmarkt, via de Kerkstraat, de Marktstraat, opnieuw langs de Ganzenmarkt, de Gasthuisstraat, en vervolgens de Steenstraat weer terug naar de kerk. Hier en daar hadden burgers langs de route de vlag uitgestoken om de unieke gebeurtenis een extra feestelijk tintje te geven.

DE PROCESSIE VAN 1945

De processie in 1945 moet zeer indrukwekkend zijn geweest. Kijkend naar oude foto's lijkt het alsof heel katholiek Oldenzaal was uitgelopen en overal was de vlag uitgestoken. De rondgang werd gehouden uit dankbaarheid aan Plechelmus omdat Oldenzaal nagenoeg ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog was gekomen.

Destijds had men bij de zij-ingang van de kerk het borstbeeld van Plechelmus opgesteld temidden van een zee van bloemen, waarbij Plechelmus door duizenden gelovigen werd vereerd en toegezongen.

Het was in 1945 de eerste processie sinds 1628. Nadien werd deze traditionele katholieke ommegang waarmee het patroonfeest van Plechelmus werd gevierd vanwege de Reformatie verboden.

JUBILEUMVIERINGEN

Tijdens twee vieringen op zaterdag 10 en zondag 11 juli werd het 1050-jarig jubileum van de kerkwijding passend gevierd in het bijzijn van kardinaal Simonis en de Oldenzaalse pastores.

Zaterdagmiddag om 17.30 uur vond in de basiliek een plechtige eucharistieviering plaats met medewerking van de Koninklijke Harmonie St. Joseph o.l.v. Arnold Span en het Plechelmus-Antoniuskoor o.l.v. Nardy Goorhuis-ter Elst. Gezamenlijk werden onder meer de mis van Charles Gounod (1818-1893) en Psalm 150 van César Franck (1822-1890) uitgevoerd.

Zondag 11 juli om 10.30 uur werd tijdens de hoogmis de Missa in F van Claudio Monteverdi (1567-1643) gezongen door het Plechelmus-Antoniuskoor, begeleid door een kwartet van koperblazers en organist Guus Goorhuis. In beide vieringen vond tevens de traditionele rondgang met de reliekhouder van de H. Plechelmus plaats.

Na de processie werd ter afsluiting van het feestelijke weekend om 17.00 uur in de basiliek voor het eerst sinds vier eeuwen weer de oorspronkelijke Plechelmus-vespers gezongen door de mannen van het Plechelmus-Antoniuskoor o.l.v. Guus Goorhuis.