MISSA IN MYSTERIUM OP ZONDAG 15 SEPTEMBER 2019

Op zondag 15 september 2019 wordt om 16.00 uur in de St. Plechelmusbasiliek in Oldenzaal opnieuw een 'gregoriaanse meezingmis' gevierd onder de titel een 'Missa in Mysterium'. Het concept is een initiatief van Herman Finkers en wordt gedragen door vele vrijwilligers, scholieren, en de professionele vrouwenschola 'Wishful Singing'. Er wordt die zondagmiddag een mis gecelebreerd die geheel in het Latijn is en geheel gregoriaans gezongen. Ook de priester (o.s.b.) zingt alles.

Er wordt niet gesproken; het ritueel doet zijn werk. Er is wel een overweging maar die staat afgedrukt in het misboekje. Essentieel is dat een groot deel van de gregoriaanse formules en gezangen wordt meegezongen door de kerkgangers. Vandaar 'gregoriaanse meezingmis'. Op de website van Missa in Mysterium staat een oefenfilm waarmee de kerkgangers van tevoren de gezangen kunnen instuderen.

Hoewel de inhoud van de gezongen lezingen en overige Latijnse teksten bepaald niet inhoudsloos zijn, is het geen evangeliserende, informatieve bijeenkomst; de nadruk ligt sterk op de schoonheid van het ritueel en de (gregoriaanse) muziek. Een groep scholieren heeft van tevoren met Wishful Singing de formules en gezangen doorgenomen en zal bij de Missa aanwezig zijn en meezingen met 'het volk'. Missa in Mysterium is feitelijk het celebreren van een gezongen Gregoriaanse Mis volgens een eigentijdse aanpak.

Via de schoonheid van het ritueel, de verstilde gregoriaanse muziek, en niet in de laatste plaats door de actieve muzikale deelname van de kerkgangers, wordt contact gezocht met het Eeuwige. Een eerbetoon aan God, die liefde is. Herman Finkers is de lector die af en toe door de muziek heen vertalingen geeft. Op de website kan men (gratis) zitplaatsen reserveren (behoudens 1 euro reserveringskosten).