CONCERTEN VENICE OP 3 EN 4 SEPTEMBER 2004

Op initiatief van de Stichting St. Plechelmus 1050 gaf de Amerikaanse popgroep Venice op vrijdag 3 en zaterdag 4 september drie geslaagde concerten in de St. Plechelmusbasiliek. De concerten vonden plaats in het kader van 'Oldenzaal Muzikaal', een jaarlijks terugkerend festival dat bestaat uit optredens van allerlei muziekgroepen in café's en op andere locaties in het centrum van de stad.

Hoewel het festival vanwege sponsoring altijd gratis toegankelijk is, was een kaart voor een concert van Venice niet kostenloos. Per optreden mochten vijfhonderd bezoekers in de basiliek worden toegelaten.

Menigeen keek aanvankelijk vreemd op toen bekend werd dat in de basiliek een popconcert zou worden gegeven. Wie echter het repertoire van Venice kent, weet dat de stemmen van de zangers in een kerkgebouw juist heel goed tot hun recht komen. De nummers zijn veelal gebaseerd op muziek uit de jaren zeventig en zijn zelfs geschikt voor bij een kampvuur. De groep gebruikt bij voorkeur alleen enkele (elektrisch versterkte) gitaren als begeleiding. Een drumstel kwam er in de basiliek niet aan te pas.

De vier groepsleden worden vaak gekarakteriseerd als gemoedelijk, humoristisch, serieus en bescheiden. Ze zijn allemaal familie vanelkaar: de broers Pat en Kipp Lennon zijn neven van de broers Mark en Michael Lennon. De groep komt uit California. Al op de high school waren ze actief bezig met muziek. Kipp en Michael richtten in 1977 Venice op. Kort daarna kwam Mark erbij en in 1990 ook Pat.

Kipp en Mark zingen uitsluitend, Pat zingt en speelt gitaar, en Michael zingt en speelt keyboard en gitaar. Zijn inbreng is ook het grootst bij het schrijven van de arrangementen, het realiseren van de opnames en de produktie van de CD's.

Na een eerste album in 1990 kwam pas in 1997 het tweede album uit met als titel Born And Raised. De nummers van deze CD vielen met name in Nederland erg in de smaak. Met het album Spin Art, dat in 2000 werd uitgebracht, had het Californische kwartet Nederland definitief veroverd. Vooral 'Family Tree' is een zeer bekend en geliefd nummer geworden.

Voor het festival 'Oldenzaal Muzikaal' was Venice speciaal uit Amerika overgevlogen. Voor veel liefhebbers voldoende reden om naar Oldenzaal af te reizen. Er waren zelfs >meer mensen van buiten de regio dan uit Twente zelf. De kaartjes voor de drie concerten waren dan ook in no time uitverkocht.

De basiliek bleek trouwens een heel geschikte plaats te zijn voor dit soort luisterconcerten. De akoestiek is natuurlijk prachtig en veel geluidsversterking was niet nodig. Ook hoefde er geen apart podium te worden gebouwd en de kleurrijke verlichting benadrukte nog eens de sacrale sfeer van de basiliek.