CONCERT

RUSSISCH VOCAAL ENSEMBLE CHORUSS


DatumVrijdag 25 januari 2019
Aanvang19.30 uur (kerk open om 19.00 uur)
MusiciValentina Archipova (sopraan)
Nina Pachnina (mezzo-sopraan)
Dmitry Petrov (tenor)
Alexander Popov (bas)
ToegangVrije gift

Het Russisch Vocaal Ensemble ChoRuss is op tournee door Europa. Het koor bestaat uit vier zangers en brengt spirituele muziek van bekende componisten. Vaak in de Russisch-Orthodoxe Ritus en dus meestal a capella.

Dmitry Petrov is de dirigent van het ensemble en komt uit de omgeving van St. Petersburg. Hij heeft een professionele opleiding als zanger en is daarnaast technisch ingenieur. Hij zingt in diverse koren en bij de opera van Rimsky-Korsakov. Nadat hij het eerste koor 'Transfiguration' in 2006 had opgericht en meerdere concerten in Rusland en Europa had gegeven, startte hij in 2016 het ensemble ChoRuss.

Alexander Popov is opgeleid aan de staatsuniversiteit van St. Petersburg en werkt op dit moment bij het Mariinsky theater, de academie voor jonge zangers. Hij zingt veelal werken van Rachmaninov, Schubert, Bach e.a. Hij is ook organist in de kerk van de heilige Maria van Lourdes in St. Petersburg.

Valentina Archipova is in 2016 afgestudeerd aan het Rimsky-Korsakov conservatorium van St. Petersburg. Zij zingt al vele jaren in verschillende professionele koren aldaar. Vanaf 2018 is zij soliste bij het Mariinsky theater.

Nina Pachnina is afgestudeerd aan de St. Petersburg staatsuniversiteit in cultuur en kunst. Zij werkte van 2015 -2017 als zangeres in de opera-studio van het conservatorium. Zij zingt tevens in spirituele koren en kamerensembles. In 2007 won zij de internationale competitie 'Kleur de wereld met geluid.'

Tijdens het concert in de St. Plechelmusbasiliek worden vooral spirituele liederen gezongen. Natuurlijk staan er ook volksliederen op het programma.

Een CD van het koor is in maart 2018 meegegaan op reis naar het Internationale Space Station en in oktober weer teruggekomen.

Het koor heeft in overleg met de basiliek afgesproken dat de toegang weliswaar vrij is, maar dat de bezoekers zal worden gevraagd een royale vrije gift te doen. Het koor deelt de opbrengst met de kerk.