CONCERT KAMERKOOR CANTEKLAER

'Motetten van Bach'


DatumZondag 8 oktober 2017
Aanvang16.00 uur
DirigentIassen Raykov
BarokcelloInja Botden
KistorgelHenk Linker
KaartverkoopTourist Info Oldenzaal (Grootestraat 35, telefoon 0541-51 40 23)
 Via de website   Kamerkoor Canteklaer
Prijzen€ 12,50 (voorverkoop) - € 15,00 (kassa in de kerk)

Met het programma van haar nieuwste concert waagt Kamerkoor Canteklaer zich aan één van de hoogtepunten van de koorliteratuur: de motetten van J.S. Bach. Voor veel zangers gaat daarmee de grote wens in vervulling om deze prachtige muziek voor publiek te mogen vertolken.

Van de in totaal zes motetten die Bach schreef, zingt Canteklaer er vier: 'Jesu, meine Freude' is een motet voor 5-stemmig koor, 'Der Geist hilft unsrer Schwachheit auf', 'Fürchte dich nicht', en 'Komm, Jesu, komm' zijn voor 8-stemmig dubbelkoor.

De motetten dateren uit de tijd dat Bach cantor was van de Thomaskirche in Leipzig (1723-1750). Ze zijn in opdracht geschreven voor begrafenissen van belangrijke personen. De motetten moesten dus in zeer korte tijd gecomponeerd en ingestudeerd worden.

Naast deze vier motetten zingt Kamerkoor Canteklaer een vroeg werk waarvan verrassend genoeg recent is komen vast te staan dat het door Johann Sebastian Bach is geschreven: 'Ich lasse dich nicht, du segnest mich denn'. Ten slotte zingt het koor het prachtige 4-stemmige 'O Jesu Christ, meins Lebens Licht' dat niet alleen door continuo maar ook door blokfluiten zal worden begeleid.

Canteklaer is een veelzijdig en dynamisch kamerkoor met ongeveer 25 leden. Het koor staat onder leiding van Iassen Raykov. Op 10 oktober 2015 won Kamerkoor Canteklaer de prestigieuze Duits-Nederlandse Kerkmuziekprijs in klooster Frenswegen te Nordhorn.