DE VERJOARDAG

Dit jaar wordt de 1063ste "verjoardag" van de St. Plechelmusbasiliek gevierd met concerten, een mis, en natuurlijk de historische processie. Om middernacht wordt een toast uitgebracht op de jarige. Het Plechelmusplein is gedurende de twee feestdagen de centrale plek voor muziek, hapjes, bier, wijn, en gezelligheid. De basiiek zelf is voor de gelegenheid ook sfeervol uitgelicht.

Zaterdag 15 juli
20.00 uur: Concert Wishful Singing
21.30 uur: Concert Highway 61

Zondag 16 juli
10.00 uur: de Heilige mis
11.30 uur: de Heilige St. Plechelmus processie

WISHFUL SINGING

Wishful Singing brengt in de basiliek een uniek (verjoardags)concert met als motto 'Time Travels'. In principe gratis toegankelijk, al wordt na afloop een vrije gift op prijs gesteld.

Het wereldberoemde a capella ensemble treedt vaak op bij Podium Witteman en heeft ook gezongen in de 'Missa in Mysterium' van Herman Finkers. De vijf vrouwen van Wishful Singing roepen met een reis door de tijd en door vele landen een scala aan emoties op. De klassiek geschoolde zangeressen brengen ogenschijnlijk moeiteloos een gepassioneerd programma, avontuurlijk van begin tot eind.

Het programma gaat over de kostbaarheid van de tijd, de schoonheid van de natuur, over verliefde mensen en verloren liefdes, hartzeer, weemoed en plezier. Een hoogtepunt vormt het spectaculaire 'Time Piece' van Paul Patterson, oorspronkelijk gecomponeerd voor de King's Singers, waarin de tijd een belangrijke rol speelt. Ook staat de zinnelijk-poŽtische muziek van Frank Martin op het programma, evenals volksliederen uit Hongarije, ItaliŽ en Ierland en een aantal favoriete close harmony-arrangementen van Wishful Singing.

De individuele kwaliteit van iedere zangeres vormt de basis onder hun gezamenlijke zuiverheid, harmonie en balans. Gecombineerd met hun collectieve talent voor timing en droogkomische mimiek, maakt het Wishful Singing toonaangevend in haar genre.


HIGHWAY 61

Aansluitend aan het concert begint buiten de basiliek een prachtig (gratis) optreden van de oude textielband Highway 61, klasbak muzikanten uit de jaren 60 en 70. De band speelt aan de noordzijde van de jarige basiliek. Een fris biertje of een mooi glas wijn passen daar prima bij.

HEILIGE MIS EN HISTORISCHE PROCESSIE

Op zondag vindt de extra feestelijke eucharistieviering plaats met medewerking van het Nederlandstalige basiliekkoor en Koninklijke Harmonie St. Joseph. Daarna zal geheel volgens de traditie de reliekschrijn van St. Plechelmus in een processie worden rondgedragen.