RELIEKBEELD PLECHELMUS IN MÜNSTER

Op 26 februari 2012 is in de Domkammer en het Landesmuseum in Münster een bijzondere tentoonstelling geopend met als titel "Goldene Pracht. Mittelalterliche Schatzkunst in Westfalen". Op deze grote expositie is een omvangrijke verzameling gotisch goudsmidswerk te bewonderen. In totaal gaat het om ongeveer 180 in bruikleen gegeven voorwerpen uit de 13de eeuw tot de vroege 16de eeuw.

Behalve reliekschrijnen, reliekhouders in allerlei verschijningvormen, liturgische kelken en monstransen, crucifixen, en mantelspelden krijgen bezoekers ook documenten, beeldhouwwerken, boekverluchtigingen, en liturgische gewaden te zien.

Opmerkelijk en uniek in Europa is ook het grote aantal vergulde zilveren beeldjes van een imponerende kwaliteit.

Heel prominent staat in de Domkammer, het museum van de kathedraal, ook het Oldenzaalse Plechelmus-reliekbeeld opgesteld. De bij de expositie behorende catalogus geeft een kunsthistorische, volledig nieuwe en zeer gedetailleerde beschrijving van het reliekbeeld. Het bestempelt het ook als een van de belangrijkste laatgotische kunstwerken.

Doel van de tentoonstelling is onder meer om het historisch bewustzijn en de culturele identiteit van Westfalen te vergroten. Om nu eens het edelsmeedkunst niet vanuit een kunsthistorisch perspectief, maar in de historische context tonen, oftewel te laten zien hoe ze ontstaan en gebruikt zijn.

De tentoonstelling duurt tot 28 mei.