NIEUW HEK ROND HET KOOR VAN DE BASILIEK

Na meer dan een halve eeuw staat er weer een hek rond het koor van de basiliek. Het hek staat op precies dezelfde plaats waar het oude hek ook stond. Dit eerste hek werd in 1934 geplaatst in verband met de verdeling van de grond van het vroegere kerkhof tussen de gemeente en het kerkbestuur. In 1956 werd het oude hek om onbekende redenen verwijderd. Mogelijk was het verwaarloosd geraakt.

Met de plaatsing eind 2003 van het nieuwe hek is een langgekoesterde wens van het kerkbestuur in vervulling gegaan. De uitvoering van het nieuwe hek is identiek aan het oude. Daarmee is een stukje verdwenen Oldenzaalse historie weer terug.

Het hek verbetert niet alleen het aanzien van het historische kerkgebouw, maar beschermt dit Rijksmonument ook tegen beschadigingen. Doordat bijvoorbeeld tijdens de marktdagen allerlei spullen tegen de muren worden gezet of gesmeten zijn in de loop van de tijd al vele scheurtjes in de zandsteen ontstaan en is metselwerk afgebrokkeld.

Het hek is geschonken door de Oldenzaalse Vos Groep en betaald met de giften van zakenrelaties die dit bedrijf ontving ter gelegenheid van zijn honderdjarig bestaan.

Het is geen gietijzeren, maar een stalen hek geworden, omdat staal sterker is en beter kan worden onderhouden. Het hek bevat twee toegangen, één bij de sacristie en één bij de zuideringang van het koor.