Johann Michael Haydn (1737-1806)

DE ESZTERHÁZY ONTDEKKINGEN

Liszt Ferenc chorus en Purcell Kamerorkest

Ter gelegenheid van zijn 200ste sterfjaar worden enkele werken van Johann Michael Haydn uitgevoerd afkomstig uit het Eszterházy-archief in Boedapest. Op het programma staan 'Der gute Hirt' (orkest), 'Graduale pro omni tempore', 'Tantum ergo', Aria 'Hier malt sie sich im Hain in Gefilden', 'Jubelfeyer Cantate', 'Dixit Dominus', 'Requiem in c-moll'.


DatumZaterdag 9 september 2006
Aanvang20.00 uur
KoorLiszt Ferenc chorus en Purcell Kamerorkest
OrganistDavid Jansen
DirigentPeter Scholcz

Tweehonderd jaar geleden stierf Johann Michael Haydn, de jongere broer van Franz Joseph Haydn (1732-1809). Als componist is hij minder bekend dan zijn beroemde broer. Mogelijk doordat hij meer religieuze dan wereldlijke muziek geschreven heeft. Ten onrechte staat hij nog steeds in de schaduw van zijn broer.

Tijdens zijn leven werd zijn vakmanschap alom gewaardeerd, ook door zijn broer en in het bijzonder door Mozart. Van zijn vele beroemde leerlingen is het voldoende om de naam van Calr Maria von Weber (1786-1826) te noemen.

Na het vertrek van Joseph Haydn uit zijn jarenlange dienst bij de Eszterházy's, werd Michael gevraagd om zijn plaats als dirigent en componist in te nemen. Hij bedankte voor de eervolle uitnodiging en bleef trouw aan Salzburg, waar hij in het jaar 1806 overleed. Na zijn dood bood zijn vrouw de hele muzikale nalatenschap van haar man aan hertog Eszterházy aan, in ruil voor haar levensonderhoud. Eszterházy heeft de aanbieding en haar wens geaccepteerd.

Het archief van Eszterházy is in 1949 naar Boedapest verhuisd naar het Muziekarchief van de Széchenyi Bibliotheek. De laatste jaren zijn talloze werken uit deze collectie boven water gekomen die eerder als verloren werden beschouwd. Het merendeel van deze composities is nog niet in druk verschenen of uitgevoerd.

Dit concert is georganiseerd door de Werkgroep Muziek van de Culturele Raad Oldenzaal naar aanleiding van het feit dat al 15 jaar bijzondere klassieke concerten plaatsvinden in het in 1617 gebouwde Koetshuis aan de Markstraat.