Concert door het Oost-Nederlands Kamerkoor

VESPERS - RACHMANINOV

Het Oost-Nederlands Kamerkoor zingt onder leiding van Rob Vermeulen de 'Vespers' van Sergei Rachmaninov (1873-1943).


DatumZondag 26 maart 2006
Aanvang15.00 uur
KoorOost-Nederlands Kamerkoor
DirigentRob Vermeulen

De 'Vespers' (Vsenoshchnoye bdeniye) is een viering die in Russisch-orthodoxe kloosters tot op de dag van vandaag gehouden wordt op de vooravond van belangrijke kerkelijke feestdagen, en die duurt van de viering van de Vespers bij zonsondergang tot en met de vroege viering van de Metten bij zonsopgang.

Met deze vespers zal het koor de bezoekers meevoeren in de emotionele en bijna mystieke wereld van de Russisch-orthodoxe kerkmuziek.

Rachmaninov componeerde de muziek in 1915. Hij gebruikte daarvoor oorspronkelijke, eeuwenoude melodieŽn, waar hij in zetting en toevoegingen een eigen stijl gaf. Voor Rachmaninov behoorde zijn 'Vespers' tot zijn belangrijkste werken: de 5e hymne werd ook bij zijn begrafenis gezongen.

In Rusland behoren de 'Vespers' al vanaf de eerste uitvoering tot de populairste werken van deze componist. De eisen die in dit werk aan het koor worden gesteld zijn erg hoog. De 'Vespers' vragen een zeer grote stemomvang, met extreem diepe baspartijen en hoge sopraanpassages. Vocaaltechnisch wordt er van de zangers ook heel wat verwacht, omdat de partijen vaak zijn gediviseerd en veel lange melodische lijnen in sterk wisselende dynamiek laten zien. Het hele werk wordt a-capella gezongen en zal dan ook bijzonder tot haar recht komen in de eeuwenoude Plechelmusbasiliek.