BEIAARDCONCERT
Esther Schopman & Hylke Banning
Zondag 30 juli 2023 van 20.00-21.00 uur

PROGRAMMA

1.

Uit: Vioolconcert in E (BWV 1042)
-Allegro

Johann Seb. Bach (1695-1750)
2.Uit: Orgelconcert in a (BWV 593)
- Allegro
Johann Seb. Bach
3.Twee Anglo-American Folksongs
a. Barb'ra Allen
b. Billy Boy
Ronald Barnes (1927-1997)
4.A Carillon Concerto for two to play
a. Allegro moderato
b. Andante
c. Allegro
Ronald Barnes
5.Vandaag is Kate Bush 65 jaar geworden!
a. Babooshka
b. Cloudbusting
c. Army Dreamers
d. Wuthering Heights
Kate Bush (geb. 30 juli 1958)
Bewerkingen:
    Bob van Wely [1]    Joke Brandsma [2]    Esther Schopman [5]

Het Twentse beiaardduo Hemmel & Eerde concerteerde voor het eerst in 1991 in Oldenzaal, waarna nog vele concerten volgden. In 2018 vierde het duo hun 30-jarig jubileum als vrienden met het programma Vrienden voor het Leven - de Tussenstand; een vriendschap die onder de klokken van de CampusBeiaard van de Universiteit Twente is ontstaan.

Hemmel & Eerde is een oud Twents gerecht, een stamppot van appels en aardappelen, maar er is natuurlijk meer tussen hemel en aarde... Carillonklokken! Het is bovendien een metafoor voor het duo Esther Schopman & Hylke Banning: de bedachtzame en nuchtere Hylke houdt zo nodig de impulsieve en creatief associërende Esther met één teen op de grond.

Esther Schopman begon in 1988 aan haar studie Toegepaste Onderwijskunde. Net als Hylke heeft ze jarenlang les gehad van Karel Borghuis en ook zij werd al in de introductieweek aangetrokken door de magische klokkenklanken van de CampusBeiaard. Stomtoevallig bleek het Hylke die aan het spelen was! Na haar PhD te hebben behaald aan de Universiteit Utrecht kwam ze in 1999 terug naar Enschede en pakte prompt het beiaardspel weer op, onder andere als vaste vervanger voor de beiaardiers van Almelo, Enschede en Oldenzaal. Ze nam weer les, bij Peter Bremer en later ook bij Frans Haagen. Esther is al bijna 15 jaar verbonden aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, waar ze bij de masteropleiding Muziek werkt als coördinator, hoofddocent en coach Research-in-Music. Sinds 2018 is ze stadsbeiaardier van Enschede.