CONCERTEN

De wekelijkse bespeling van de beiaard van de St. Plechelmusbasiliek is op vrijdag tijdens de koopavond. Daarnaast wordt op dit instrument in de zomermaanden juli en augustus een serie van zeven concerten georganiseerd.

Het verschil tussen een concert en de wekelijkse bespeling is dat tijdens een concert ook muziek wordt gespeeld die wat meer luisterinspanning vraagt.

Niet alle speciaal voor beiaard gecomponeerde of gearrangeerde werken zijn namelijk geschikt voor uitvoering op de koopavondbespelingen, terwijl beiaardiers af en toe ook graag de wat grotere - en vaak ook lastiger - beiaardcomposities een keer voor het voetlicht willen brengen.

Al sinds 1957 tuimelen op zomerse zondagavonden de klokkenklanken over de stad. De laatste jaren nodigt de gemeente Oldenzaal voor de serie bovendien vier gastspelers uit. Zo hebben inmiddels door de jaren heen behalve Nederlandse beiaardiers ook gasten uit BelgiŽ, Frankrijk, Japan, Polen, Portugal, Spanje, en de USA kennis kunnen maken met Oldenzaal en zijn unieke toreninstrument.

Extra redenen voor het organiseren van een concertserie zijn voorts de bijzondere klank van de Engelse klokken en de grote klokkenkamer van de St. Plechelmustoren.

Door de grootse akoestische werking van deze ruimte mengen de klanken zich goed en klinkt de beiaard niet als een verzameling losse klokken. De beiaard van Oldenzaal staat daarom bekend als een fraaie concertbeiaard.

Ooit schreef collega beiaardier Rinus de Jong een kort vers over de zondagavondconcerten van oud-stadsbeiaardier Karel Borghuis.

LUISTERTUIN

Uiteraard is de beiaard overal in het centrum van de stad goed te horen. Op de meeste plaatsen zijn echter geen stoelen of banken beschikbaar of is het onrustig vanwege verkeerslawaai. Vandaar dat sinds enkele jaren de tuin van het Michgoriushuis tijdens de beiaardconcerten als luisterplaats mag worden gebruikt.

Omringd door veel groen zijn daar een twintigtal zitplaatsen beschikbaar. Een rustige plek - middenin de stad en toch niet ver van de toren - waar het op een zomerse zondagavond goed toeven is.

De plattegrond laat zien waar de tuin van het Michgoriushuis kan worden gevonden. Programmaboekjes zijn aanwezig en de toegang is vrij.