CD MET KERSTLEID 'EEN KINDELYN ZOO LOVELYK'

Al sinds mensenheugenis wordt in de Kerstnacht in de St. Plechelmusbasiliek het 16de-eeuwse kerstlied 'Een Kindelyn zoo lovelyk' gezongen. Iedere geboren en getogen Oldenzaler heeft het lied al als kind leren zingen. Nog steeds zullen velen het met wierook, lichtjes, engelen, en de kerstsfeer van thuis associëren.

Het lied bestaat eigenlijk uit maar één couplet, maar wordt altijd tweemaal achterelkaar gezongen, de tweede keer een hele toon hoger. De tekst is gebaseerd op de 13de-eeuwse hymne Dies laetitiae en de melodie op die van het Gloria uit de negende gregoriaanse mis. Een melodie uit een 16de-eeuwse cantuale van de Martinikerk in Groningen vertoont een sterke overeenkomst met de Oldenzaalse versie van 'Een Kindelyn'.

Helaas is er tot nu toe niets bekend over een mogelijke plaats of oorsprong van dit lied in de kerkelijke traditie van Oldenzaal. De oudste vermelding van het lied staat in een liedbundel, die in 1887 werd gedrukt.

Marcel Willemsen, secretaris van de Stichting St. Plechelmus 1050 jaar, lanceerde eind november het idee om vanwege het jubileumjaar dit alombekende kerstlied op CD vast te leggen en aan de bezoekers van de nachtmis in de basiliek cadeau te doen.

Toen bekend werd dat volgens het eerste plan precies 1.050 CD's zouden worden geperst, bleek de belangstelling zo groot dat men al ras besloot de oplage te vergroten.

Zo kon het gebeuren dat bij de aanvang van de diensten op Kerstavond 24 december 2004 in de vijf Oldenzaalse parochiekerken een kleine 4.000 CD's gratis zijn uitgedeeld aan de kerkgangers.

De opnames voor de CD werden verzorgd door Jan Steenbeeke en Peter Bussmann. Als eerste is de luidende Maria-klok uit 1493 te horen. Daarna speelt stadsbeiaardier Hylke Banning het lied in een arrangement van Karel Borghuis.

Vervolgens klinkt een uitvoering door een koperkwartet van de harmonie St. Joseph, bestaande uit Jan Fiselier en Anne Haverkamp (trompet), en Erwin Vrielink en Martin Breukers (trombone).

Het lied wordt uiteindelijk gezongen door het Plechelmus-Antoniuskoor onder leiding van Nardy Goorhuis. Het koor wordt daarbij op het orgel van de basiliek begeleid door Guus Goorhuis, die zelf de harmonisatie daarvoor schreef.

De opname, met een totale speelduur van ruim twaalf minuten, eindigt met het karakteristieke indrukwekkende vijfgelui.

EEN KINDELIEN SO LOVELIK

Een kindelien so lovelik
Is ons geboren heude!
Van ener Jonkvrouw zuiverlik,
God treust ons arme leude!
En was ons dat Kindeke niet geboor'n,
Zo waren wij alle te male verloor'n.
Dat heil is onser allen.
Heil du seuten Here Jesu Christ,
Das Doe den mensen geboren bist,
God beheud ons veur die helle.