Guus Goorhuis volgde aanvankelijk piano- en later ook orgellessen bij Theo Wolters en bij Alphons Gaalman. Aanvankelijk was hij vanaf zijn twaalfde organist van de St. Nicolaaskerk in zijn geboorteplaats Denekamp. Vanaf 1976 tot en met 22 juni 2014 was hij de vaste organist van de St. Plechelmusbasiliek te Oldenzaal. In die functie begeleidde hij ook het mannen- en jongenskoor van de basiliek. Eén der hoogtepunten uit de activiteiten met dit koor was het verzorgen van de hoogmis in de Notre Dame-kathedraal in Parijs in februari 1991, waarbij hij het koororgel van de kathedraal bespeelde, zowel bij de koorbegeleidingen als de improvisaties.
Guus Goorhuis volgde in Utrecht een specialisatiecursus Gregoriaans bij Marie-Louise Egbers onder auspiciën van de Stichting Amici Cantus Gregoriani - waarvan hij enkele jaren bestuurslid was - en maakte daarna in Hilversum enkele jaren deel uit van een studiegroep semiologie van het Gregoriaans.
Van 1988 tot 1999 was hij eveneens dirigent van het mannenkoor van de St. Plechelmusbasiliek, van 1989 tot eind 2007 was hij dit ook van de Schola Cantorum Twente, een koor dat uitsluitend Gregoriaans zingt.
Tussen 1999 en 2014 dirigeerde hij de gregoriaanse gezangen van het Plechelmus-Antoniuskoor - het koor dat in 1999 tot stand kwam door een fusie tussen de koren van de St. Plechelmusbasiliek en de Antoniuskerk en dat onder leiding stond van zijn vrouw Nardy Goorhuis-ter Elst. Eén der hoogtepunten van het repertoire van dit parochiekoor is het uitvoeren van de Messe Solennelle van Louis Vierne.
Hij is nog altijd vaste begeleider van vrouwenkoor Orfeo dat eveneens onder leiding staat van zijn vrouw. Verder is hij werkzaam als leerkracht in het basisonderwijs.
Tussen 2001 en 2004 heeft hij samen met musicologe dr. Ike de Loos de gregoriaanse gezangen van het middeleeuwse officie van St. Plechelmus weer weten te reconstrueren uit onder meer 13-eeuwse muziekhandschriften. Hiervan is in 2004 een CD-opname gemaakt bij gelegenheid van 1050 jaar Plechelmusparochie en in 2005 is een editie opgenomen in het jubileumboek 'Plechelmus. Zijn kerk, liturgie en kapittel te Oldenzaal'.
|